13/12/2024
דף הבית / בלוג / מדריך למשתמש הקנביס המתחיל

מדריך למשתמש הקנביס המתחיל

שוקלים לנסות קנביס רפואי אבל אין לכם מושג ירוק (no pun) איך להתחיל, איך להשיג רישיון קנביס רפואי ואיך להשתמש בו? במיוחד עבורכם כתבנו את המדריך השלם למשתמש הקנביס המתחיל

 

קנביס רפואי

רקע: מתי אושר לראשונה שימוש בקנביס רפואי בישראל?

בשנת 1996, בתום מאבק משפטי שנמשך שלוש שנים, הונפק לראשונה בישראל רישיון לשימוש בקנביס רפואי. הרישיון ניתן באופן חריג לחולה אסתמה בן 60 מתל אביב, והוא פרץ את הדרך לעשרות אלפי חולים נוספים. פריצת הדרך המשמעותית הבאה בתחום התרחשה ב-2004, כשד"ר יהודה ברוך (שכיהן בזמנו כמנהל "המרכז הרפואי לבריאות הנפש אברבנאל") העניק לראשונה רישיון לגידול ביתי של קנביס רפואי.

במהלך שני העשורים האחרונים חל שינוי משמעותי ביחס לקנביס הרפואי הן במשרד הבריאות והן בקרב הציבור הרחב, וכיום הסגולות הבריאותיות הרבות של הצמח כבר אינן מוטלות בספק. נכון לחודש יולי 2020, קרוב ל-70,000 ישראלים מחזיקים ברישיון לשימוש בקנביס רפואי, קפיצה של יותר מ-200% מאוגוסט 2018.

 

רישיונות קנביס רפואי פעילים - יולי 2020
מקור: משרד הבריאות

הצעד הראשון: איך אפשר לקבל רישיון קנביס רפואי?

כדי לקבל רישיון לשימוש בקנביס רפואי, תחילה יש לעמוד בקריטריונים שהוגדרו ברשימת ההתוויות, הידועה גם בשם נוהל 106. הרשימה הזאת מתעדכנת מדי פעם: כך, לדוגמה, ב-2013 נוספו לרשימת ההתוויות מחלת פרקינסון ותסמונת טורט, וב-2014 נוספה לרשימה תסמונת פוסט טראומטית  (PTSD). בנוסף ניתנים כיום רישיונות לחולים במחלות מעי דלקתיות (קרוהן וקוליטיס כיבית), למטופלים הסובלים מכאב נוירופתי ממקור אורגני ברור, למטופלים הסובלים מאפילפסיה ועוד.

חשוב להבהיר כי לא כל חולה הסובל מקרוהן או מאפילפסיה למשל, זכאי לקבל רישיון לשימוש בקנביס רפואי באופן אוטומטי. כך לדוגמה חולה בטרשת נפוצה יוכל לקבל את הרישיון רק אם הוא סובל ממצבים ספסטיים שלא הגיבו לטיפולים המקובלים. באופן דומה, מטופלים הסובלים מתסמונת טורט יוכלו לקבל את הרישיון רק אם הם סובלים מהפרעה תפקודית משמעותית בחיי היומיום והתנסו בעבר בטיפולים המקובלים.

נכון ל-2020, אלו הקריטריונים לקבלת רישיון לקנביס רפואי:

  • סרטן – להקלה בתסמיני המחלה או בתופעות הלוואי של הטיפול הכימותרפי
  • מחלות מעי דלקתיות (קרוהן וקוליטיס כיבית)
  • כאב נוירופתי
  • איידס – לשיפור בתיאבון או להקלה בהקאות ובתסמיני מערכת העיכול
  • טרשת נפוצה – במצבים ספסטיים
  • פרקינסון
  • תסומנת טוראט
  • אפילפסיה אצל מבוגרים ואפילפסיה קשה בלתי נשלטת אצל ילדים
  • טיפול פליאטיבי (חולים סופניים)
  • פוסט טראומה

 

רשימת ההתוויות כוללת גם את התנאים לקבלת רישיון קנביס רפואי. לא כל חולה הסובל מקרוהן או מאפילפסיה, למשל, יהיה זכאי לקבל רישיון לשימוש בקנביס רפואי באופן אוטומטי, ועל החולים לעמוד בתנאים נוספים. כך לדוגמה חולה בטרשת נפוצה יוכל לקבל את הרישיון רק אם הוא סובל ממצבים ספסטיים שלא הגיבו לטיפולים המקובלים. באופן דומה, מטופלים הסובלים מתסמונת טוראט יוכלו לקבל את הרישיון רק אם הם סובלים מהפרעה תפקודית משמעותית בחיי היומיום והתנסו בעבר בטיפולים המקובלים.

בנוסף, ישנן התוויות נגד המונעות את אישור הבקשה בהן פסיכוזה פעילה או מצב פסיכוטי בעבר, הפרעת חרדה, תורשה פסיכיאטרית משמעותית, היסטוריה של התמכרות או שימוש רע לסמים, היריון והנקה.

הצעד השני: קבלת המלצה מרופא מומחה

אם אתם עומדים באחת מההתוויות באפשרותכם לפנות לרופא מומחה שמוסמך להעניק רישיונות לשימוש בקנביס רפואי. נכון להיום פועלים בישראל יותר מ-100 רופאים שהשלימו קורס מיוחד והוסמכו להענקת רישיונות מטעם משרד הבריאות. כדי לאתר רופא שמוסמך להעניק רישיונות, עליכם לפנות לרופא המשפחה שלכם או לרופא המומחה המטפל בבעיה הספציפית שאתם סובלים ממנה. אם הרופא שמוסמך לתת רישיונות יחליט שהשימוש בקנביס רפואי יביא לכם תועלת, תתבקשו למלא טופס אלקטרוני ולשלוח אותו לאישור משרד הבריאות. תהליך האישור נמשך לכל היותר 70 יום אך בהחלט יכול להסתיים תוך זמן קצר יותר.

חשוב לציין כי גם אם הבעיה שממנה אתם סובלים לא מופיעה ברשימת ההתוויות, עדיין ישנו סיכוי שתוכלו לקבל רישיון לשימוש בקנביס רפואי. לצורך כך הרופא הממליץ צריך לנמק את הבסיס לסברה שהשימוש בקנביס רפואי עשוי להועיל לכם ולצרף לנימוקים אסמכתאות רפואיות. לאחר קבלת הרישיון יהיה עליכם להגיע לפגישת ביקורת אחת לשלושה חודשים במהלך השנה הראשונה, ולאחר מכן אחת לחצי שנה. בין השאר, ניתנים רישיונות לקנביס רפואי גם לטיפול במחלות ומצבים נוספים, בהם:

  • גלאוקומה
  • אסתמה
  • אנדומטריוזיס
  • מחלות מפרקים
  • אוטיזם (אצל ילדים)
  • מחלות כליה
  • מחלות ריאה
  • מיגרנות וכאבי ראש מקבצי
  • ALS (מחלת לו גריג)
  • זאבת (לופוס)
  • דיכאון
  • הפרעות שינה

 

גידול קנביס רפואי

אילו זני קנביס רפואי קיימים היום בשוק?

נכון לכתיבת שורות אלה נמצאים בשימוש בישראל כ-100 זנים שונים של קנביס רפואי. זנים אלו נוצרו מהכלאות בין שלושה תתי-מינים מרכזיים: קנביס סאטיבה, קנביס אינדיקה וקנביס רודראליס. במהלך השנים מגדלי קנביס פיתחו זנים היברידיים משילובים שונים של תתי-המינים.

הזנים נבדלים אלו מאלה בעיקר בריכוז החומרים הפעילים המצויים בהם, בעיקר THC (הרכיב הפסיכואקטיבי המרכזי בקנביס) ו-CBD (חומר אנטי-דלקתי ומשכך כאבים המצוי בקנביס). כך, אפשר למצוא היום זנים המכילים בין 15% ל-20% שיעורי THC, זנים עשירים ב-CBD, וזנים מאוזנים המכילים שיעורים זהים של שני הרכיבים.

גם הטרפנים, התרכובות האורגניות המיוצרות באופן טבעי בצמח הקנביס ומשפיעות על הארומה של הצמח, ממלאים תפקיד בהבחנה בין זני הקנביס השונים. ישנם טרפנים בעלי השפעה מרגיעה ואחרים דווקא יכולים לעורר ולשפר את הריכוז.

כל הרכיבים הפעילים שבצמח יכולים להשפיע בדרכים שונות על מטופלים שונים. לכן תהליך ההתאמה יכול להיות ממושך ולכלול התנסות בכמה זנים ובכמה מינונים. לבסוף יקבל המטופל את הזן הרלוונטי ביותר עבורו בהסתמך על הבעיות שמהן הוא סובל, אורח החיים שלו, ההעדפות האישיות שלו ועוד.

 

איפה אפשר לקנות קנביס רפואי לאחר קבלת הרישיון?

באפריל 2019 נכנסה לתוקף רפורמת הקנביס הרפואי הקובעת אסדרה חדשה בכל הנוגע להנפקת רישיונות ורכישת התרופה. בעבר קניית הקנביס נעשתה ישירות מול הספק, והוגבלה למאגר הזנים שסופקו על ידו. באסדרה החדשה כל מטופל קנביס רפואי מקבל מרשמים חודשיים, ובכל מרשם יצוין סוג המוצר (תפרחת או שמן), המינון המומלץ וריכוז החומרים הפעילים בתרופה.

כדי לממש את המרשם ולקנות קנביס רפואי יש להגיע לאחד מבתי המרקחת המורשים עם תעודה מזהה, מרשם ורישיון בתוקף. לאחר הצגת המרשם לרוקח מורשה, יוכל המטופל לבחור בין זנים שונים של ספקים שונים העונים לדרישות המרשם.

אפשרות נוספת לקניית קנביס רפואי היא דרך חברת פנאקסיה המבצעת משלוחי קנביס רפואי לבית המטופל. ניתן להתקשר למוקד ההזמנות במספר *5329 או באמצעות טופס יצירת קשר מקוון.

 

כמה עולה קנביס רפואי?

 מחירו של הקנביס הרפואי השתנה גם הוא בעקבות הרפורמה. באסדרה הישנה מחיר הקנביס היה קבוע ועמד על 370 ₪ לחודש, ללא קשר לכמות הקנביס שהמטופל צורך. כיום, אין פיקוח על מחירי הקנביס וכל בית מרקחת רשאי לקבוע את מחירי המוצרים כרצונו. המחירים נקבעים לפי יחידות של 10 גרם ומשתנים מזן לזן. בטווח הזול, ממוצע המחירים נע בין 160 ל-200 שקלים עבור 10 גרם, ובטווח היותר גבוה, זנים עשירים ב-THC יכולים גם לעלות בין 240 ל-300 שקלים ל-10 גרם.

 

האם אפשר לקבל אישור לגדל קנביס רפואי?

מאז 2016 מטופלים אינם מורשים לגדל קנביס רפואי לשימוש עצמי בגידול ביתי. כדי לגדל קנביס למטרות רפואיות בגידול מסחרי יש לקבל רישיון מיוחד ולעמוד בדרישות האיכות והאבטחה המפורטות במסמך של משרד הבריאות.

 

קנביס רפואי - שמן ותפרחת

איך להשתמש בקנביס רפואי?

רוב צרכני הקנביס נוהגים לעשן את הצמח אך זוהי בפירוש לא הדרך היחידה לצרוך קנביס. שיטות נוספות שמשיגות אפקט דומה הן שאיפה של אדי קנביס (באמצעות מכשיר אידוי ייעודי), בליעת טבליות קנביס וטפטוף של שמן קנביס מתחת ללשון (את השמן ניתן גם לטפטף על פרוסת לחם למשל). לכל אחת מהשיטות היתרונות והחסרונות שלה, ומה שעובד למטופל אחד, לאו דווקא יתאים לאחר. לכן, לפני שתקבלו את הקנביס בפעם הראשונה, תותאם לכם השיטה הרלוונטית אליכם באופן אישי.

 

 

השורה התחתונה

משנה לשנה הסגולות הרפואיות של צמח הקנביס מקבלות אישוש מדעי במחקרים קליניים המבוצעים בישראל ובעוד מדינות רבות ברחבי העולם. נכון להיום במדינת ישראל חיים עשרות אלפי מטופלים הנהנים משיפור במצבם הודות לקנביס הרפואי, החל מחולים אונקולוגיים המתמודדים עם כאבים קשים, דרך ילדים הסובלים מהתקפים אפילפטיים חמורים וכלה בסובלים ממחלות מעי דלקתיות.

 

כבר היום ניתן לקבל קנביס רפואי בבתי המרקחת בישראל, בדומה לאופן שבו מקבלים את רוב התרופות המקובלות, לאחר השלמת תהליך קבלת הרישיון. לבירור הזכאות שלכם לרישיון ולקבלת פרטים נוספים בנושא, צרו קשר עם רופא המשפחה שלכם או עם הרופא המומחה המטפל בכם.

פורסם לראשונה ב-25 ביוני 2018

 

Check Also

מיקרודוזינג קנביס

קנביס – עכשיו גם באישור האקדמיה

לגליזציה של קנביס אומנם עדיין אינה נראית באופק, אבל אפשר לציין התקדמות באישור הכתיב הרווח …