27/04/2024
דף הבית / בלוג / קנביס רפואי לטיפול בהפרעות אכילה

קנביס רפואי לטיפול בהפרעות אכילה

זה שקנביס משפר את תיאבון היא עובדה ידועה; קנביס רפואי משמש זה זמן רב לטיפול בחוסר תיאבון וירידה במשקל אצל חולי סרטן, איידס ומחלות אחרות המשפיעות לרעה על התיאבון. אבל האם קנביס רפואי יכול לטפל גם באנורקסיה? כמה מחקרים מצביעים על קשר בין המערכת הקנבינואידית והפרעות אכילה כמו אנורקסיה ובולימיה.

קנביס רפואי לאנורקסיה והפרעות אכילה

אנורקסיה ובולימיה

אנורקסיה נרבוזה היא הפרעת אכילה המתאפיינת באיבוד משקל, פחד מעלייה במשקל, דימוי גוף מעוות והימנעות מאכילה. בולימיה נרבוזה מתאפיינת בהתקפי זלילה והתרוקנות, והחולים בה יכולים לצרוך אלפי קלוריות בתוך זמן קצר, ומיד אחר כך לגרום לעצמם להקיא.

ישנם מספר גורמים להתפתחות הפרעות אכילה, בהם לחץ וטראומה, תורשה, הפרעות נפשיות והתנהגותיות וגורמים חברתיים-תרבותיים. גורם אפשרי נוסף הוא חוסר איזון כימי במוח, וכאן נכנס הקנביס הרפואי.

הקשר בין המערכת הקנבינואידית והפרעות אכילה

חלק מהשינויים במוח קורים במערכת הקנבינואידית, השולטת, בין היתר, על מצב רוח, תיאבון ועונג. צריכת קנביס מפעילה את המערכת ותופסת את המקום של הקנבינואידים שהגוף שלנו מייצר.

מחקר מ-2011 מצא שהתפקוד של המערכת הקנבינואידית הוא לקוי אצל חולים באנורקסיה ובבולימיה. במחקר השתתפו 16 נשים עם בולימיה נרבוזה ו-14 עם אנורקסיה, ובאמצעות סקירה ממוחשבת נבדקה המערכת הקנבינואידית במוחן בהשוואה ל-30 נשים בריאות באותה קבוצת גיל. המערכת הקנבינואידית נמצאה בתת-תפקוד גם אצל נשים עם אנורקסיה וגם עם בולימיה, בייחוד בחלקים האחראיים על שילוב בין טעם המזון והתגובה הרגשית לאכילה. בשורה התחתונה, אותן נשים לא יכלו לחוות הנאה מהאוכל ולכן הגיבו אליו בסלידה או אימצו טקסים לא בריאים להתמודדות איתו.

אותו אזור במוח, אינסולה, כבר נקשר בעבר להפרעות אכילה. האינסולה מאפשרת לשלב בין ההיבטים החושיים של המזון (כמו טעם, ריח ומרקם) ולתחושת הרעב, והיא גם מגיבה למאפייני התגמול של האכילה. במילים אחרות, האינסולה היא המקום במוח שבו נפגשים החוויה החושית מאכילה, הרגשות בתגובה לאכילה, והמחשבות (למשל: על הסיבות להימנע מלאכול).

גם ניסויים שנערכו על בעלי חיים הצביעו על פגיעה במערכת הקנבינואידית אצל מודלים של מכרסמים עם אנורקסיה. אף על פי שלא הובהר אם האנורקסיה נגרמת בשל בתפקוד של המערכת הקנבינואידית או גורמת לה, המחקרים הצביעו על תועלת אפשרית של שימוש בקנביס רפואי לטיפול באנורקסיה.

איך קנביס רפואי יכול לטפל בהפרעות אכילה?

קנביס רפואי יכול לעזור לסובלים מהפרעת אכילה בכמה דרכים:

ההשפעה של קנביס על שיפור התיאבון ידועה, מבדיחות על סטלנים במאנץ' ועד מתן קנביס רפואי לטיפול בחולי סרטן ואיידס הסובלים מירידה קיצונית במשקל. הסיבה לכך היא שכשצורכים קנביס רפואי המכיל את הרכיב הפסיכואקטיבי THC משתחרר ההורמון גרלין, המשפיע, בין היתר, על תחושת הרעב ועל התיאבון. לכן, גם מי שהתרגל לחיות עם הרעב, לא יוכל להמשיך להתעלם ממנו לאחר שזריקת הגרלין תתחיל להשפיע.

קנביס רפואי והפרעות אכילה

קנביס גם ממריץ את ייצור הדופמין, המוליך העצבי האחראי על תחושת עונג והנאה. עצם פעולת האכילה מעלה את רמת הדופמין, ובכך מאפשרת לחוות הנאה מהאוכל, אבל בשילוב עם צריכת קנביס תחושות ההנאה מתעצמות עוד יותר.

הפרעות אכילה לרוב מלוות בהפרעות מצב רוח שונות, בהן דיכאון, הפרעה דו-קוטבית, חרדה ונטייה להתמכרות. אמנם קנביס רפואי בלבד אינו יכול לטפל בכל התסמינים האלה, אבל ההשפעה המרגיעה של הקנביס יכולה לשפר את השינה, להקל על חרדה, לשפר את מצב הרוח ולעזור להשתחרר ממחשבות טורדניות שעלולות לפגוע בתהליך השיקום.

קנביס רפואי להפרעות אכילה בישראל

רשמית, אנורקסיה ובולימיה אינן מופיעות ברשימת המחלות והתסמונות המקנות רישיון שימוש בקנביס רפואי, אבל תועדו מספר מקרים של חולות אנורקסיה שקיבלו רישיון לקנביס רפואי לטיפול במחלה.

 

 

Check Also

קנביס וחרדה

האם קנאביס מפחית או מגביר חרדות?

אנשים רבים משתמשים בקנביס כדי להקל על תסמיני חרדה. מה אומר המחקר על השפעת הקנביס על חרדות? ובאילו מצבים קנביס עלול להגביר חרדות?