25/04/2024
דף הבית / בלוג / קנביס רפואי לסוכרת

קנביס רפואי לסוכרת

סוכרת היא מחלה כרונית המשפיעה על ויסות רמות הסוכר ועלולה להוביל לסיבוכים רבים הפוגעים במערכת העצבים, כלי הדם והלב והכליות. בכתבה הבאה נסקור ככמה מהדרכים שבהן קנביס רפואי יכול להיטיב עם חולי סוכרת ולהקל על הסימפטומים האופייניים למחלה.

אינסולין - קנביס רפואי לטיפול בסוכרת

מהי סוכרת?

סוכרת היא מחלה מטבולית הבאה לידי ביטוי ברמות גבוהות מהנורמה של גלוקוז בדם. שתי הצורות העיקריות של המחלה הן סוכרת סוג 1 וסוכרת סוג 2, ולכל אחת מהן יש גורמים שונים ושיטות טיפול אחרות.

  • סוכרת סוג 1 – הצורה הנפוצה פחות, שממנה סובלים רק כעשרה אחוז בלבד מחולי הסוכרת. מחלה זו מופיעה לרוב בחולים לפני העשור הרביעי לחייהם ומסיבה זו כונתה בעבר בשם "סוכרת נעורים". הגורם לסוכרת סוג 1 הוא הרס של התאים בלבלב האחראיים על ייצור אינסולין (תאי בטא) על ידי מערכת החיסון. מהרגע שבו החל התהליך לא ניתן לעצור אותו ולכן בשלב מסוים (כשכל תאי בטא מתים), החולים זקוקים לאינסולין מלאכותי כדי לשרוד. לא ברור עדיין מה גורם למערכת החיסון לתקוף את הלבלב ולכן אין כיום דרך שבה ניתן למנוע את המחלה מראש.
  • סוכרת סוג 2 – סוג זה של סוכרת מתפתח לרוב בקרב מבוגרים במהלך העשור הרביעי לחיים, וששכיחות המחלה עולה בגילים מאוחרים יותר. בניגוד לסוכרת סוג 1, סוכרת סוג 2 מתחילה עם תנגודת לאינסולין בתאי הגוף. התנגודת מובילה לכך שהלבלב צריך לעבוד יותר ויותר קשה כדי לייצר כמויות הולכות וגדלות של אינסולין. ללא טיפול מתאים, התאים האחראיים לייצור אינסולין נהרסים בעקבות פעילות יתר. במקרים החמורים ביותר, כל תאי בטא נהרסים ובמצב זה מאפייני המחלה דומים מאוד לסוכרת סוג 1: ללא אינסולין, החולה לא ישרוד.

 

מה הקשר בין קנביס למשק הגלוקוז בגופנו?

החומרים הפעילים שבצמח הקנביס נקלטים בגופנו ברצפטורים (קולטנים) השייכים למערכת האנדוקנבינואידית. מערכת זו היא מערכת העברת אותות המשפיעה על שפע תפקודים ומנגנונים במגוון רחב של מערכות בגופנו. בין היתר מעורבת המערכת האנדוקנבינואידית באיזון המשק האנרגטי של הגוף, בוויסות מנגנון הרעב והשובע ובהתנהגות האכילה. כך לדוגמה צרכני קנביס מכירים ודאי את תחושת הרעב שמתעוררת זמן קצר אחרי צריכת החומר.

ההסבר לתופעה נעוץ בהפעלת המערכת האנדוקנבינואידית על ידי הקנבינואיד THC. בעקבות התובנה הזו, נעשו ניסיונות לחסום את הקולטנים של המערכת על מנת לדכא את התיאבון. התרופה המפורסמת ביותר שפעלה על המערכת האנדוקנבינואידית, וליתר דיוק על הקולטן CB1, היא רימונבאנט.

החומר הפעיל בתרופה חסם את קולטני BC1 במערכת האנדוקנבינואידית וכך הפחית את התיאבון ואת צריכת  המזון. למרות שהתרופה הייתה יעילה לא רק בהפחתת התיאבון אלא גם בהפחתת רמות הטריגליצרידים, באיזון רמות הגלוקוז ובשיפור מצב הטרשת בעורקים הכליליים, היא הוסרה מהמדפים שנתיים בלבד אחרי שאושרה מכיוון שהתגלה שתופעות הלוואי שלה הן קשות ועשויות לכלול הידרדרות במצב הנפשי ואף סיכון למעשים אובדניים.

מעניין לציין כי ההשפעה של התרופה על משק הגלוקוז התגלתה במקרה אך התגלית הובילה לשורה ארוכה של מחקרים שבחנו את ההשפעה של קנבינואידים שונים על משק הגלוקוז.

 

איך קנביס יכול לסייע לחולי סוכרת?

במחקר מקיף שפורסם ב-2005 על ידי האגודה האמריקנית לקנביס רפואי (AAMC) צוינו מספר דרכים שקנביס רפואי עוזר לחולי סוכרת:

  • ייצוב רמות הסוכר בדם
  • הפחתת התהליך הדלקתי
  • הקלה על הכאב הנוירופתי
  • הגנה מפני רטינופתיה סוכרתית (הגורם העיקרי לפגיעה בראייה אצל חולי סוכרת)
  • שמירה על לחץ דם נמוך לאורך זמן
  • שיפור זרימת הדם
  • הקלה על התכווצויות שרירים
  • הפחתת קשיי עיכול ועוויתות
  • הקלה על נדודי שינה ותסמונת הרגל העצבנית (RLS)

 

עוד נמצא שהחלפת השמן במזון בשמן קנביס או בחמאת קנביס משפרת את בריאות הלב והעורקים באופן כללי. בנוסף, חולי סוכרת יכולים להשתמש במשחות קנביס להקלה על כאבים נוירופתיים ותחושות נימול בידיים וברגליים.

 

האם קנביס יכול למנוע התפתחות סוכרת?

סוכרת מתאפיינת ברמות גבוהות של אינסולין בדם ועמידות לאינסולין, וכן ברמות נמוכות של HDL בדם, המכונה גם הכולסטרול הטוב. במחקר שפורסם ב-2013 על ההשפעה של קנביס על רמות אינסולין ועל תנגודת אינסולין נמצא כי לצרכני קנביס היו רמות אינסולין נמוכות יותר ורמות גבוהות יותר של כולסטרול טוב בהשוואה למשתתפים שמעולם לא ניסו קנביס. למשתמשי קנביס גם הייתה פחות התנגדות לאינסולין שגופם מייצר כדי לשמור על רמות תקינות של סוכר בדם. עוד נמצא שלצרכני קנביס היו רמות נמוכות יותר של סוכר בדם בהשוואה לאלו שהשתמשו בקנביס בעבר או מעולם לא.

 

עודף משקל והשמנת יתר חולנית הם מגורמי הסיכון העיקריים להתפתחות סוכרת סוג 2, וגם כאן המחקר הרפואי מצביע על תפקידו של הקנביס בשמירה על משקל תקין ובמניעת סוכרת.

 

באותו מחקר מ-2013 נמצא שלצרכני קנביס בהווה היה היקף מותניים צר בהשוואה ללא משתמשים או משתמשים בעבר. בשני מחקרים אחרים נמצא שלמעשני קנביס היה BMI (אינדקס מסת גוף) נמוך יותר ופחות השמנת יתר חולנית (Obesity) בהשוואה לכלל האוכלוסייה, זאת למרות סך קלוריות יומי גבוה יותר מהממוצע.

 

מחקר אחר מ-2012 שנערך על עכברים עם השמנת יתר חולנית נמצא קשר בין צריכת מיצוי קנביס וירידה משמעותית במשקל. בנוסף, נמצא שמשקל הלבלב של העכברים עלה, מה שמצביע על כך שהקנבינואידים מגנים על תאי הבטא של הלבלב, האחראיים על ייצור אינסולין.

 

מה חשפו המחקרים שבחנו את ההשפעה של קנביס על חולי סוכרת?

כיום כבר אין ספק כי לקנביס ישנה השפעה חיובית על מגוון רחב של אספקטים הקשורים לסוכרת: בין השאר נמצא שלקנביס אפקט מגן מפני תחלואה בסוכרת, שיש לו יתרונות הקשורים לניהול המחלה ושצריכת קנביס עשויה להפחית את שיעור הסיבוכים. מעבר לכל זה, נמצא כי צריכת קנביס מפחיתה את הסיכון ללקות בהשמנת יתר חולנית (obesity), מצב המגדיל את הסיכוי לחלות בסוכרת סוג 2, וכן מסייעת לחולים להתמודד עם הסיבוכים הקשים של המחלה, בהם כאבים נוירופתיים ורטינופתיה (העלולה להוביל לעיוורון).

קצרה היריעה מלהרחיב על אודות כל המחקרים שפורסמו בנושא. לכן בחרנו להזכיר כמה מחקרים, רק כדי לסבר את האוזן:

  • במאמר שפורסם ב-2013 בכתב העת Nutrition & Diabetes, נמצא כי הקנבינואיד THCV שיפר את הרגישות לאינסולין בשני סוגים של עכברי מעבדה סוכרתיים. מאמר נוסף, שפורסם ב-2016, מצא ממצאים דומים מאוד שלפיהם ניתן להסיק כי אגוניסט לרצפטור CB2 משפר גם הוא את הרגישות לאינסולין.
  • במאמר שפורסם ב-2016 נמצא כי הקנבינואיד THCV הוריד את רמות הגלוקוז בדם בזמן צום ושיפר את התפקוד של תאי בטא בלבלב בחולי סוכרת סוג 2. החוקרים בחנו גם את ההשפעה של CBD על החולים אך התוצאות לא היו מרשימות במיוחד.
  • ב-2016 פורסם מאמר נוסף, שבחן את ההשפעה של אגוניסט לקולטן CB2 (אחד משני הקולטנים המרכזיים במערכת האנדוקנבינואידית) על עכברים חולי סוכרת. במחקר זה נמצא כי על ידי שימוש באגוניסט לקנבינואידים ניתן להקל משמעותית על כאבים נוירופתיים.
  • במאמר שפורסם בכתב העת הרפואי Nephron, נמצא כי באמצעות אגוניסט לרצפטור CB2 ניתן לעכב את ההידרדרות במצב הכליות של עכברי מעבדה חולי סוכרת ביעילות גבוהה מאוד, במידה הקרובה לזו של תרופות המרשם המקובלות.

 

החסרונות של צריכת קנביס על ידי חולי סוכרת

למרות היתרונות שהוזכרו לעיל, יכולים להיות חסרונות לשימוש במריחואנה רפואית על ידי חולי סוכרת. הסיכון העיקרי הוא שיבוש רמות הסוכר בדם.

כאמור, קנביס מעורר תיאבון, וצרכני קנביס בהתקף מנצ'יז עשויים לצרוך כמויות גדולות של פחמימות. התכונה הזאת של הצמח יכולה להיות בעייתית במיוחד עבור חולי סוכרת, מכיוון שפחמימות מעלות את רמות הסוכר בדם, ורמות גבוהות במיוחד אצל חולי סוכרת עלולות להוביל למצבי חירום.

גם רמות נמוכות של סוכר בדם עלולות להיות מסוכנות לחולי סוכרת, ואם הקנביס השפיע על מצב התודעה של החולים הם עלולים לפספס את סימני האזהרה המצביעים על ירידה ברמות הסוכר בדם.

 

האם סוכרת מהווה התוויה רפואית לשימוש בקנביס רפואי בישראל?

רשימת ההתוויות הרפואיות לשימוש בקנביס רפואי משתנה מעת לעת, אבל בגדול ניתן להצביע על מגמת התרחבות: ככל שהידע הרפואי מתקדם, כך נחשפות עוד ועוד תכונות תרפויטיות ומתגלים עוד ועוד מצבים רפואיים,שהקנביס הרפואי יכול להיות חלק ממערך הטיפולי של הלוקים בהם. למרבה הצער, נכון לכתיבת שורות אלה (יולי 2019), סוכרת לא נכללת ברשימת ההתוויות הרפואיות המוכרות על ידי משרד הבריאות בישראל.

עם זאת, במקרים שבהם המחלה לא מופיעה ברשימת ההתוויות, עדיין ישנו סיכוי שהבקשה לקבלת רישיון תאושר. במקרים אלו, הרופא הממליץ צריך לנמק בפירוט מדוע לדעתו הקנביס יסייע למטופל שלו ובנוסף עליו לצרף לבקשה אסמכתאות רפואיות רלבנטיות. מעבר לכך, הרופא מחויב להסביר כיצד יעילות הטיפול תיבדק על ידו לאורך הזמן.

בנוסף, ניתנים רישיונות לשימוש בקנביס רפואי לסובלים מכאב נוירופתי, אחד הסיבוכים הנפוצים של מחלת הסוכרת, העומדים בתנאים הבאים:

  • כאב נוירופתי ממקור ברור
  • מטופלים במרפאת כאב מוכרת במשך שנה לפחות
  • לאחר מיצוי אפשרויות טיפול מקובלות אחרות
  • לאחר צירוף המלצה ממרפאת הכאב ושאלון BPI.

 

אז אומנם המצב כיום רחוק מלהיות אידיאלי. אך ייתכן מאוד שבעתיד ואפילו בעתיד הקרוב סוכרת תתווסף לרשימת ההתוויות. בינתיים, נמשיך להישאר עם אצבע על הדופק, להתעדכן ולעדכן.

 

Check Also

קנביס וחרדה

האם קנאביס מפחית או מגביר חרדות?

אנשים רבים משתמשים בקנביס כדי להקל על תסמיני חרדה. מה אומר המחקר על השפעת הקנביס על חרדות? ובאילו מצבים קנביס עלול להגביר חרדות?